Welke oplossingen zijn onderzocht?
Vervanging van de Beekse Brug is niet aan de orde. Uit analyses blijkt dat het openen en sluiten van de brug niet de meeste vertraging veroorzaakt, maar de doorstroming als gevolg van automobilisten die vanuit Lieshout linksaf slaan naar de Bosscheweg en het overige verkeer ophouden. De volgende oplossingen zijn daarom onderzocht:
- Oplossing 1: Afsluiten van Bosscheweg voor gemotoriseerd verkeer.
- Oplossing 2: Treffen van verkeersremmende maatregelen op de Bosscheweg.
- Oplossing 3: Aansluiting van de Bosscheweg verder van de brug plaatsen, waardoor meer opstelruimte tussen brug en kruispunt ontstaat voor een aparte linksaf strook. Ook wordt de Brugstraat aangesloten.
Alle oplossingen zijn onderzocht inclusief een nieuwe fietsbrug over het kanaal (zie knelpunt 6)
Welke oplossing heeft de voorkeur?
Schetsontwerp voorgestelde oplossing
Oplossing 1 heeft de voorkeur, waarbij de Bosscheweg wordt afgesloten voor gemotoriseerd verkeer bij de N615. Het meeste gemotoriseerd verkeer zal via de N279 en de N615 van en naar Beek en Donk rijden. Een kleiner deel zal richting de noordelijker gelegen brug rijden via de Koppelstraat, Brandstraat en Kerkstraat via de kern van Beek en Donk rijden. Daarnaast zal een klein deel van het verkeer via de Peeleindseweg gaan rijden. Voor de leefbaarheid en verkeersveiligheid in de kern van Beek en Donk wordt in overleg met de omgeving aanvullende maatregelen getroffen om eventuele hinder te verminderen.
Een nieuwe fietsbrug parallel aan de bestaande brug past bij de status van een snelfietsroute Gemert – Eindhoven. Hierover moet nog overleg gevoerd worden met Rijkswaterstaat en de gemeenten. Voorwaarde voor het maken van deze fietsbrug is dat er met gemeenten bindende afspraken kunnen worden gemaakt over het realiseren van de gehele snelfietsroute tussen Gemert en Eindhoven.
Bekijk de tabel voor een overzicht van alle effecten tussen de beide varianten.